14 Ağustos 2010 Cumartesi

Önsöz için Laforizmalar

1- Önsöz sadece kapıyı gösterir, kapıdan girip girmemek okuyucuya kalmıştır.

2- Önsöz, aracıyı günü geldiğinde unutturacak kadar kadim bir dostluğun vesilesi kılar.

3- Önsöz kimi zaman kitabın asıl yazarını gölgede bırakacak kadar büyük bir iştiyak ve şevkle yazılır, yani önsöz kraldan çok kralcıdır.

4- Önsöz okura yazarı pazarlayan muhabbet tellalıdır.

5- Şiir kitaplarına Önsöz yazılmamalıdır. Şairle okuyucu aracıya, mesajcıya muhtaç değildir. Şiire Önsöz yazmak demek; okura şair az sonra şu şu imgelerden bahsedecek demek; lümpenliktir.

6- Önsöz maça çıkmadan önce yapılan ısınma turlarıdır.

7- Önce önsöz okuru, sonra kitap okuru, sonra yazar daha sonra da önsöz yazarı olunur. Eğer yeterince varoluşçuysa Önsöz yazarı olarak kalınır.

8- Söz konusu kitapsa Önsöz teferruattır.

9- Kitap yazarı ile Önsöz yazarı arasında gizli bir mutabakat vardır ve el ele verip okuyucuyu kandırırlar. Kitap yazarı Önsöz yazarını refrans göstererek okuyucuyu ikna etmeye çalışır. Her halükârda olan okuyucuya olur.

10- Önsöz okuyucuya "otur bir çayımızı iç patron birazdan burda olur" der.

11- Okur nezdinde 'Önsöz'ü değil sonsözü söyleyenin lafı muteberdir. Sonsöz ne kadar iyiyse Önsöz o kadar işlevseldir.

12- Önsöz yazarı her ne kadar kitabın yazarını pohpohlamaya çalışıyor gibi görünüyorsa da alttan alta kendi Narcissusluğunu ispatlamaya çalışmaktadır. İyi bir yazar kendisinin Zeus olduğunu vakit kaybetmeden Önsöz yazarının suratına çarpmasını bilmelidir.

13- Sadece kutsal kitaplar 'Önsöz'e ihtiyaç duymazlar. İncil'in Hz. Musa 'Önsöz'üyle yazılan versiyonunu okudunuz mu hiç?

14- 'Önsöz'ü okumadan kitaba geçen okur, can havliyle, bir an önce kendini yazarın koynuna atmaya çalışır. Halbuki zevkli okur 'Önsöz'ün afrodizyak etkisinin farkındadır zaten.

15- Ezcümle; şu hayat varolması muhtemel başka bir hayatın Önsöz kitabına yazılacak Önsöz yazısı için bir Önsöz denemesinden başka bir şey değilse nedir?

15+1 - Met Üst'den geliyor;

"Binlerce Önsöz var".

1 yorum:

  1. ya ama niye kimse yorumlamamış bunu? benim diyecek bi şeyim yok aslında ama, bayağı da iyi bi yazı olmuş bu yani.

    YanıtlaSil