28 Eylül 2010 Salı

Kızlar neden entellere va(e)rmaz?

"Kadınları büyüleyen şeyler, özellikle irade kuvveti, kararlılık ve cesarettir. Namuslu olmanın ve iyi kalpliliğin de kadınlar üstünde olumlu etkisi vardır. Öte yandan, babadan kalıtım yoluyla çocuğa geçemeyeceği için, enteleküel üstünlüklerin, kadınları doğrudan doğruya etkilemedikleri görülür."

Schopenhauer / Aşkın Metafiziği

3 yorum:

  1. O halde bir soru. Bazı yönetmenlerle, ünlü edebiyatçılarla vb şahıslarla haşır neşir olmak isteyen kadınlar, bunu entelektüel çekicilikten mi yapıyorlar yoksa orada da mı bir kuvvet problemi var?

    YanıtlaSil
  2. Bir iki örnek üzerinden ilerlersek eğer, belki daha sağlıklı bir sonuç alabiliriz... tabii ki olası standart sapmayı hiçbir zaman ihmal etmeden.

    Örnek 1: Woody Allen

    Allen için "kadınlar komik erkeklerden hoşlanır" arketipi geçerli olsa gerek. Bir de belki klarnet çaldığı için bir nebze oradan kurtarıyordur. Ya da Allen'ın kendisi bizatihi standart sapmadır.

    Örnek 2: Slavoj Zizek

    Zizek'in sevgili Schopenhauer'un meşum eserindeki türün iradesi stereotipine uygun olduğu söylenebilir. Adam bir de üstüne feylezof-ül cihan denecek kadar enteleküel popüleriteye sahip. Neredeyse o bir entelektüel rock star. Recep İvedik kadın olsaydı o da Zizek'e va(e)rirdi.

    Görüldüğü gibi salt entelektüel üstünlükle açıklanabilecek bir durum vaki değildir. Haşir neşir olma uygun bir kelime sanırım. Zizek için şu anda her şey yolunda, seviyeli bir ilişkisi var filan ama Allen için yarın ne olacağı belli değil. İlişkiler konusunda tutarlı olduğunu kimse işitmedi. Tabii işin için de bir de "aşk bu, ota da konar boka da" özdeyişi var...ya da akıl başta değil önemli olan işlevi.

    YanıtlaSil
  3. "akıl başta değil önemli olan işlevi" tamamen, senin soruna derman olmuştur :) tartışma bit. :)

    YanıtlaSil